De innovatieprestaties van België op het Europese Innovatiescorebord 2024
Sinds 2001 wordt het Europese Innovatiescorebord (EIS) al gepubliceerd door de Europese Unie. Dit scorebord vergelijkt de prestaties op vlak van wetenschappelijk onderzoek en innovatie van de lidstaten van de EU, andere Europese landen en naburige regio’s en maakt daarvan een analyse. Begin augustus werd de editie voor 2024 uitgebracht. Hieruit kunnen we duidelijk afleiden dat de innovatieprestaties in de EU blijven verbeteren.
Verbeterde innovatieprestaties van de EU
Sinds 2017 zijn de innovatieprestaties in de EU met 10% gestegen. Alle lidstaten van de EU, behalve Luxemburg, tonen een verbetering op vlak van innovatie. Ook al is er een sterke algemene verbetering, is de mate van verbetering sterk afhankelijk per lidstaat.
Over de periode van 2017-2024 stegen de innovatieprestaties in Roemenië, Frankrijk, Ierland, Slowakije, Letland, Bulgarije, Duitsland, Portugal, Oostenrijk en Slovenië met minder dan 5%. Er waren ook lidstaten die een sterkere stijging dan 10% vertoonden zoals België. De meest opmerkelijke stijgers zijn Cyprus en Estland, respectievelijk met 39% en 27%.
Vergeleken met de stijging tussen 2022 en 2023, groeien de innovatieprestaties in een rechte lijn. Er is een groei van 0,5% tussen 2023 en 2024 op vlak van innovatie. Bijna elke EU-lidstaat heeft zijn innovatieprestaties gestimuleerd, de toename per land verschilt echter sterk van elkaar.
Opdeling in prestatiegroepen qua innovatiekracht
In de verschillende EU-landen blijft er toch nog een innovatiekloof bestaan, ook al is er een lichte afname van de verschillen in innovatieprestaties in heel Europa. De lidstaten kunnen in vier verschillende prestatiegroepen opgedeeld worden a.d.h.v. hun prestaties ten opzicht van het EU-gemiddelde.
- De innovatieleiders: Denemarken, Zweden, Finland en Nederland
- De sterke innovators: België, Oostenrijk, Ierland, Luxemburg, Duitsland, Cyprus, Estland en Frankrijk
- De gematigde innovators: Slovenië, Spanje, Tsjechie, Italie, Malta, Lithouwen, Portugal, Griekenland en Hongarije
- De opkomende innovators: Kroatie, Polen, Slovakije, Letland, Bulgarije en Roemenië
Het EU-gemiddelde ligt tussen de sterke innovators en de gematigde innovators.
België, een sterke innovator
België staat in 2024 op de vijfde plaats op het Europese Innovatiescorebord, wat betekent dat het kopleider is van de “sterke innovators”. België behoort net niet tot de “innovatieleiders”.
België scoort bijzonder goed op het vlak van werkgelegenheid in innovatieve bedrijven, en daarmee stonden we ook op de eerste plaats op de rangschikking van de EU-lidstaten. Echter, op milieu-gerelateerde en meer ontwikkelde technologieën heeft België helaas nog een achterstand. Dit betekent dus dat er veel potentieel is om hierin te groeien.
België kan zich op vlak van innovatie en duurzaamheid zeker nog verbeteren. Bekijkt het men op vlak van regio, dan behoort Vlaanderen wel tot de prestatiegroep van de innovatieleiders. Dit is zeker een verdienste van de inspanningen van organisaties zoals VLAIO en de tal van sterke ondernemershubs.
Subsidies in Vlaanderen voor innovatie en ecologische inspanningen
Wil jij als Vlaamse onderneming graag gaan innoveren en/of ecologisch investeren, dan zijn er meerdere steunmaatregelen beschikbaar, zoals:
- Het ontwikkelingsproject
- Het onderzoeksproject
- De kmo-groeisubsidie
- De O&O-haalbaarheidstudie
- De innovatieve starterssteun
- De Strategische Ecologiesteun
- De GREEN-investeringssteun
Wil je ook van je organisatie een lerende en innovatieve organisatie maken en je medewerkers betrekken? Dan kan de oproep Anders Organiseren relevant zijn.
Heb je medewerkers in dienst met een wetenschappelijk master- en/of bachelordiploma die mee instaan voor de innovaties? Dan is de Belspo-maatregel relevant om de loonkosten van deze ontwikkelaars te drukken.
Maar wil je ook buiten de grenzen innoveren, samen met andere bedrijven? Dan kunnen tal van Europese subsidie-instrumenten interessant zijn: Crossroads, EIC, …
Deze subsidies bieden financiële steun zodat jouw onderneming de innovatieve ideeën kan uitwerken en realiseren. Wil je weten voor welke steun je in aanmerking komt, contacteer dan vrijblijvend het team van Konnekto.
Hoe zit het met de rest van de wereld?
Vraag je je af welke regio’s eigenlijk aan de top staan als innovators?
Al 14 jaar lang blijft Zuid-Korea de beste innovator wereldwijd met prestaties die in 2024 21,1% hoger zijn dan het EU-gemiddelde.
Zuid-Korea wordt gevolgd door Canada, de Verenigde Staten, Australië, China, Japan, Brazilië, Chile, Indië, Zuid-Afrika en Mexico. Het EU-gemiddelde bevindt zich tussen Australië en China. In de periode 2017-2024 zijn de innovatieprestaties van China het meest gestegen (+28,2%), en is bezig met de EU in te halen.