Belspo: tot 80% besparen op bedrijfsvoorheffing voor R&D activiteiten

Belspo: tot 80% besparen op bedrijfsvoorheffing voor R&D activiteiten

Heb jij personeel in dienst dat aan onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten werkt? Dan heb ook jij misschien recht op volgende interessante steunmaatregel: de vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers, kortweg Belspo. Concreet wil dit zeggen dat je als bedrijf 80% van de ingehouden bedrijfsvoorheffing op de lonen van deze onderzoekers kan recupereren

Wat is de Belspo steun?

Bedrijven in België, die willen investeren in onderzoek en ontwikkeling kunnen van meerdere interessante belastingvoordelen genieten. Eén van deze interessante maatregelen is de gedeeltelijke vrijstelling van de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing. Heb je onderzoekers aan boord? Dan hoef je in het beste geval slechts 20% van de bedrijfsvoorheffing op hun lonen door te storten aan de fiscus. De overige 80% bespaar je als onderneming.

Met een korting van 80% op de bedrijfsvoorheffing op het loon van de onderzoekers, levert de maatregel bedrijven een mooi voordeel op. Je kan de vrijstelling vragen voor onderzoekers met een doctors-, master- of bachelordiploma’s in een wetenschappelijke richting (diploma PhD, burgerlijk ingenieur, industrieel ingenieur,… ). In uitzonderlijke gevallen geldt de vrijstelling ook voor ondersteunend personeel. Daarover verder meer.

Weet dat het totaal van de vrijstelling voor bachelors maximaal de helft van het bedrag van de vrijstelling voor doctors en masters mag bedragen. Je kan m.a.w. onbeperkt vrijstellingen voor masterprofielen aanvragen, in tegenstelling tot vrijstellingen voor onderzoekers met een bachelordiploma. Je kan het voordeel dus énkel toepassen als je dat ook doet voor doctors en/of masters. En daarnaast geldt de vrijstelling énkel voor de tijd die de werknemers effectief hebben besteed aan onderzoek.

Voor wie is Belspo steun?

Je bent een onderneming, universiteit/hogeschool, wetenschappelijke instelling óf een jonge innoverende onderneming (‘Young Innovative Companie’) én je hebt doctors, masters en bachelors mét een specifiek wetenschappelijk diploma in dienst? Dan is de kans groot dat je recht hebt op de vrijstelling op bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers.

Ben je bovendien zowel een kleine onderneming, een ‘Young Innovative Company’ én jonger dan 10 jaar?

Goed nieuws dan, want dan kan je naast een vrijstelling voor wetenschappelijk personeel, óók steun vragen voor andere medewerkers die je aan boord hebt en die meewerken aan het onderzoek. Administratief medewerkers en commerciële talenten worden helaas uitgesloten. Maar ondersteunend en technisch personeel (productiearbeiders,…) komen wel in aanmerking voor de vrijstelling. Ook in dit geval heb je dan recht op een vrijstelling van 80%, mits het bedrag niet hoger is dan de helft van de vrijstelling van de masterprofielen.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Belspo maatregel

Om in aanmerking te komen moeten de volgende voorwaarden gelijktijdig vervuld zijn:

  • Jouw bedrijf werkt een project/programma uit rond R&D en innovatie. Het gaat steeds om fundamenteel of industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling
  • De betrokken werknemers hebben een specifiek wetenschappelijk diploma op zak
  • Je bent aangemeld bij het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO). De korting kan ingaan vanaf de maand dat het project start en het project is aangemeld.
  • Je moet de gespendeerde tijd aan het onderzoek via tijdsschrijven motiveren, en dit voor élke aangegeven onderzoeker/ontwikkelaar.

Hoeveel bedraagt de Belspo steun?

De vrijstelling bedraagt 80%, zowel voor doctors, masters als bachelors. Voor medewerkers met een professionele bacheloropleiding als diploma is er wel een verschil: de vrijstelling kan maximaal de helft bedragen van het vrijgestelde bedrag voor masterprofielen. Dit is in het geval van een kmo.

Ben je geen kleine onderneming maar een grote onderneming? Dan kunnen de betrokken bachelors in aanmerking komen voor 25% (ipv 50%) van het vrijgestelde bedrag van de masters.

Hoe verloopt de samenwerking met Konnekto?

Het samenstellen van een goed onderbouwd aanvraagdossier vraagt een grondige voorbereiding en werkt het gemakkelijkste volgens een gestructureerd stappenplan. Je zal merken dat we nauw zullen samenwerken om jouw dossier zo succesvol mogelijk te maken.

Je mag er daarom vanuit gaan dat we elkaar tijdens een Belspo traject meerdere keren zullen horen. Zowel per email als via een call.

We berekenen voor jou hoeveel korting je precies mag verwachten. Wij maken vervolgens het volledige dossier voor jou op, doen de aanvraag én regelen de bijhorende administratie.

Waarom kiezen voor Konnekto?

Konnekto is inmiddels een gevestigde waarde op het vlak van financiële steunmaatregelen én subsidies. In alle bescheidenheid, maar toch met de nodige trots, mogen we zeggen al vaak bijgedragen te hebben aan heel wat mooie succesverhalen van onze klanten. De veelvuldige mond-tot-mondreclame ervaren we als de grootste waardering en daar zijn we erg dankbaar voor. Je mag als klant rekenen op uitmuntende kwaliteit, bewezen expertise en een gedreven en betrokken Konnekto-Team waarmee je de slaagkansen voor jouw steunaanvraag maximaliseert.

Onderzoeks- of ontwikkelingsactiviteiten in het vooruitzicht?

Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij zijn jouw co-piloot, we inspireren en maken samen met jou resultaatsgerichte en realistische plannen voor de toekomst. Ook voor een onderzoeksproject of een ontwikkelingsproject ben je bij ons op de juiste plaats.