De kmo-groeisubsidie: meer dan een steuntje in de rug

De kmo-groeisubsidie: meer dan een steuntje in de rug

Sta je met jouw bedrijf op het punt om te groeien (door digitalisering, internationalisering, duurzaam ondernemen of innoveren) én heb je specifieke kennis nodig om dit voor elkaar te krijgen? Het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) ondersteunt ondernemers met ambitieuze groeiplannen met de kmo-groeisubsidie. Je kan tot maximaal € 25.000 krijgen voor het inhuren van een externe consultant met de nodige expertise én nogmaals € 25.000 voor de aanwerving van een strategische medewerker

In tegenstelling tot wat de naamgeving van de subsidie laat vermoeden is deze subsidie er niet op gericht om organische groei te financieren. Het is een maatregel om bedrijven te ondersteunen met het inwinnen van strategische expertise bij een belangrijk kantelmoment (bijvoorbeeld van startup naar scale-up, van lokale speler naar internationale speler, enz.).

Wat is de kmo-groeisubsidie?

De kmo-groeisubsidie is een steunmaatregel om kmo’s met groeiambitie te ondersteunen tijdens hun groei door digitalisering, internationalisering, circulair & duurzaam ondernemen en innovatie.

Dus, heb je met je bedrijf plannen om een nieuw product op de markt te brengen of nieuwe markten te verkennen? Eventueel zelfs plannen om de stap te zetten naar het buitenland? Misschien overweeg je interne omvormingen, met het oog op een digitale of duurzame toekomst waarmee je de positieve impact op het milieu en de samenleving kan vergroten?

En heb je voor deze groeitrajecten bovendien specifieke expertise nodig (die vandaag nog niet in jouw onderneming aanwezig is), dan is de kans groot dat ook jij kan genieten van de kmo-groeisubsidie.

Met de kmo-groeisubsidie kan je strategisch advies inkopen of extra personeel aanwerven om je te laten begeleiden. Hou er wel rekening mee dat het steeds gaat om strategisch advies waarmee het groeitraject staat of valt. 

Noodzakelijk dus. Operationele (of enkel uitvoerende) taken, hoe nuttig dit ook kan zijn, komen niet in aanmerking voor subsidiesteun.

Of de noodzakelijke expertise permanent is (dmv. een aanwerving) of tijdelijk (door een consultant in te schakelen), beide opties komen in aanmerking én zijn bovendien zelfs combineerbaar.

Optie 1: Aanwerving van een strategische medewerker (intern)

Je kan ervoor kiezen om een nieuwe strategische medewerker aan te werven en zo de waardevolle kennis in het bedrijf te brengen. 
Deze medewerker rolt onder begeleiding van het management het groeitraject uit maar neemt hierbij niet enkel een operationele rol op. De steun bedraagt maximaal 50% van de bruto loonkost met een maximale subsidie van € 25.000.

Optie 2: Externe consultant

Je kan er ook voor kiezen om een externe consultant in te huren die je helpt om het groeitraject binnen jouw onderneming tot een succes te maken. Toon zeker aan dat de consultant over kennis beschikt die binnen jouw onderneming niet aanwezig is. Hierbij bedraagt de steun maximaal 50% van de totale kost met (opnieuw) een maximum van € 25.000.

Nog even benadrukken dat kmo’s een subsidiedossier kunnen indienen op voorwaarde dat hun groeitraject aansluit bij één (of meerdere) van deze thema’s:

 • Digitalisering
 • Internationalisering
 • Circulair en duurzaam ondernemen (enkel voor maakbedrijven)
 • Innovatie

Enkele voorbeelden van mogelijke groeitrajecten:

 • een klantenportaal met visuele mogelijkheden in een virtual of augmented reality ontwikkelen,
 • verduurzamen van bedrijfsprocessen
 • een innovatieve ontwikkeling naar de markt brengen,
 • groeien door (nieuwe) buitenlandse markten aan te boren,
 • lanceren van een nieuw product,
 • een vernieuwd businessmodel ontwikkelen en implementeren,
 • de productie transformeren naar een circulaire productie

Voor wie is de kmo-groeisubsidie?

Konnekto heeft reeds heel wat bedrijven begeleid in hun aanvraag voor een kmo-groeisubsidie. Hieronder een aantal concrete voorbeelden zodat je kan zien wat we ook voor jou kunnen betekenen:

 • een pure e-commercespeler beslist een off-line toonzaal uit te bouwen waar (nieuwe) klanten kunnen kennismaken met het aanbod, en benaderde ook nieuwe klantensegmenten (zoals overheden). 
  Door de kmo-groeisubsidie kon zodoende een salestalent aan boord gehaald worden om de ‘fysieke’ klantencontacten verder uit te bouwen
 • twee gevestigde bedrijven in de telecom-sector beslissen om te fusioneren wat vanzelfsprekend een impact heeft op de bestaande medewerkers. Door de aanwerving van een ervaren HR en Finance Manager wordt het groeipad in goede banen geleid en met behulp van externe HR-expertise wordt er gewerkt naar een nieuwe bedrijfscultuur waar alle medewerkers zich goed in voelen. De kmo-groeisubsidie zorgde voor de nodige professionele ondersteuning om van de fusie een groot succes te maken
 • een verkoper en plaatser van tegels start zelf met de fabricatie van ambachtelijke tegels maar mist de expertise voor de succesvolle commercialisering ervan. Met behulp van de kmo-groeisubsidie wordt een commercieel talent aangetrokken voor de vliegende start van deze nieuwe, eigen productlijn
 • een health tech bedrijf laat met behulp van de kmo-groeisubsidie een studie uitvoeren naar Europese expansie. Hiervoor trekt ze een ervaren PhD-profiel aan om een nieuwe bedrijfsunit binnen R&D op te starten
 • een textielbedrijf wilt actief worden in andere sectoren, maar laat hiervoor eerst een haalbaarheidsstudie uitvoeren door ervaren specialisten. Om volledig de kaart van innovatie te trekken, wordt er bijkomend een R&D-manager aangetrokken.
 • een voedingsbedrijf wil internationaal de vleugels uitslaan en werft met behulp van de kmo-groeisubsidie een Franse medewerker aan om de Franse markt uit te bouwen. Daarnaast wordt een extern expert ingeschakeld om een plan van aanpak uit te werken voor het betreden van de Duitse en Nederlandse markt

Voorwaarden voor de kmo-groeisubsidie

Ontdek of ook jij beroep kan doen op de kmo-groeisubsidie:

 1. Voldoet jouw onderneming aan volgende voorwaarden?
  • is een kmo (of vrij beroep)
  • is actief in de privésector (een eventuele participatie van een administratieve overheid is minder dan 25%)
  • heeft een aanvaardbare hoofdactiviteit
  • heeft geen negatief eigen vermogen op indieningsdatum
  • is gevestigd in Vlaanderen
 2. De focus van het groeitraject ligt op één van deze thema’s: digitalisering, internationalisering, circulair en duurzaam ondernemen en/of innovatie. Het groeitraject zal ervoor zorgen dat de huidige bedrijfsvoering sterk verandert, waardoor je bijna kan spreken van een breek- of kantelpunt.
 3. Bijkomende elementen
  • Een reeds goedgekeurde subsidieaanvraag kan helaas niet meer uitgebreid worden met bijkomend advies of een extra aanwerving. 
   TIP: ben je van plan om in de toekomst extern advies in te winnen? 
   Vraag dit dan best meteen al aan bij de aanvraag. Uiteraard geldt hetzelfde mocht je plannen hebben om in de toekomst een strategisch profiel aan boord te willen halen. Vooruitdenken is dus de boodschap.
  • Elke onderneming kan slechts 1 kmo-groeisubsidie aanvragen per 3 jaar.
  • De drempel voor een externe consultant die strategisch advies geeft bedraagt minimum € 20.000. Let op: adviezen van verschillende consultants  combineren om zo aan de minimumdrempel van € 20.000 te geraken is niet mogelijk.

Wat is de steun van de kmo-groeisubsidie?

 • Voor de aanwerving van een strategische medewerker kan je rekenen op een steun van 50% van de brutojaarloonkost in het eerste jaar van aanwerving (gelimiteerd tot een max. steun van € 25.000)
 • Voor de adviesverlening door een externe dienstverlener kan je rekenen op een steun van 50% van de prestaties van één of meerdere externe dienstverleners (gelimiteerd tot een max. steun van € 25.000)

Als ondernemer kan je een aanvraag doen voor beide opties, zodat je kan genieten van maximaal € 50.000 subsidiesteun

De kmo-groeisubsidie is een mooie steun voor de ondernemer die op het punt staat te groeien met zijn bedrijf!

Hoe verloop de indiening van een kmo-groeisubsidie?

Er zijn 3 vastgelegde oproepmomenten én per thema per jaar. 

Oproep 1 – 2022

 • Indienperiode: 1 maart tem. 30 april 2022

Oproep 2 – 2022

 • Indienperiode: 1 juli tem. 31 augustus 2022

Oproep 3 – 2022

 • Indienperiode: 1 november tem. 31 december 2021

Samenwerking met Konnekto

Het samenstellen van een goed onderbouwd subsidiedossier vraagt een grondige voorbereiding en werkt het gemakkelijkste volgens een gestructureerd stappenplan. Je zal merken dat we nauw zullen samenwerken om jouw subsidiedossier zo succesvol mogelijk te maken. 

Je mag er daarom vanuitgaan dat we elkaar tijdens dit traject meerdere keren zullen horen, zowel per email als via een call. Meteen bij de start van de samenwerking zullen we hiervoor een aantal vaste terugkoppelmomenten vastleggen die in beide agenda’s passen. We zijn streng bij de selectie om te bepalen of je dossier in aanmerking komt voor de kmo-groeisubsidie maar we kunnen ondertussen met trots stellen dat meer dan 95% van onze ondersteunde aanvragen groen licht krijgt van VLAIO en we ondertussen al meer dan 100 goedgekeurde groeitrajecten hebben mogen ondersteunen.

Bekijk alvast hoe andere ondernemers de samenwerking met ons ervaren:

Ook groeiambities?

Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij zijn jouw co-piloot, we inspireren en maken samen met jou resultaatsgerichte en realistische plannen voor de toekomst.

Heb je trouwens plannen om richting Frankrijk te gaan maar wil je die nog verder verfijnen? Op dinsdag 5 juli organiseren we een gratis ontbijtsessie in samenwerking met Dewaflex en Flanders Investment & Trade in het Officenter te Hasselt. Inschrijven kan via volgende link: https://www.dewaflex.com/ontbijtsessie/