Klant in de kijker – Trotec verwerkt bijproducten tot waardevolle grondstoffen

Klant in de kijker – Trotec verwerkt bijproducten tot waardevolle grondstoffen

Klant in de kijker – Trotec verwerkt bijproducten tot waardevolle grondstoffen

Trotec, een familiebedrijf uit Veurne, is dé specialist in Europa op vlak van het verwerken van bijproducten uit de voedingsindustrie tot een volwaardige basisgrondstof voor de mengvoederindustrie. Trotec is reeds in 1968 gestart vanuit de filosofie: hoe kunnen voedingsbedrijven hun probleem van bijproducten oplossen? Het uitgangspunt was dat een bijproduct een waardevolle grondstof is en geen afval. Daarmee was Trotec pionier: Trotec ontwikkelde een volledig eigen technologie om veilig en efficiënt de bijproducten te verwerken. Intussen is Trotec uitgegroeid tot de Europese marktleider in de sector.

Trotec levert zo een aanzienlijke bijdrage aan de reductie van voedselafval, één van de prominente beleidsdoelstellingen van Europa. Naast de reductie van voedselafval komt er door de huidige activiteit ongeveer 30.000 hectare landbouwgrond vrij voor andere teelten wat een dubbele winst is voor de planeet maar wat ook een bijdrage levert aan minder ontbossing. Naast een fabriek in Veurne hebben ze in 2015 ook een fabriek in Frankrijk uit de grond gestampt.

Trotec is een bloeiend familiebedrijf die voorloper is in de sector op vlak van innovatie. Om voorloper te kunnen blijven willen ze meteen sterk inzetten op het innoveren van zowel de interne als de externe processen en investeren ze gericht voor de transitie naar industrie 4.0. 

Subsidies als hefboom om complexe uitdagingen aan te pakken

Subsidies voor innovatieve ontwikkelingen

Ontwikkelingsproject

Via een VLAIO ontwikkelingsproject kan het bedrijf nu beroep doen op zowel extra mankracht (nieuwe personeelsleden als samenwerking met ervaren partners) als voldoende materialen om eigen methodieken en machines te ontwikkelen voor de verwerking en ophaling van nieuwe, complexe nevenstromen. Tevens zijn de ideeën uit de hoofden van het interne team in een concreet plan van aanpak uitgewerkt zodat de taken, verwachtingen en verantwoordelijkheden voor alle betrokkenen helder zijn gedurende het ontwikkelingsproject en de vele goede ideeën die er leven effectief worden omgezet in realisaties. 

O&O Haalbaarheidsstudie

Trotec anticipeert op toekomstige tendenzen en wil onderzoeken of het mogelijk is om een circulair voeder voor insectenkweek te gaan ontwikkelen. Want zolang de insecten ook voeder voor menselijke consumptie krijgen, is de kweek van insecten geen duurzame oplossing als alternatief. Meer nog, aangezien Trotec met het nieuw te ontwikkelen voeder proeven moet doen met de insecten, willen ze nader onderzoeken of het eventueel mogelijk is om ook zelf insecten te kweken. De vraag naar insecten groeit namelijk zienderogen (bijvoorbeeld in PET-voer). Via een VLAIO O&O Haalbaarheidsstudie kan Trotec eerst onderzoeken of deze nieuwe piste een haalbare kaart is, alvorens reeds serieuze investeringen uit te voeren. Binnen de Haalbaarheidsstudie werken ze ook samen met hét kenniscentrum van de insecten in Vlaanderen, zijnde Inagro.

Een doctoraatsonderzoek binnen je bedrijf?

In een paralleltraject onderzoekt Trotec of de bijproducten uit de voedingsindustrie ingezet kunnen worden voor de productie van andere types dierenvoeding – en meer nog: of de eerder vermelde insecten eventueel ook een component binnen deze voeding kunnen uitmaken. Centraal in dit onderzoek staat een doctoraatsstudent in dienst van Trotec, die – met Universiteit Gent als wetenschappelijke partner aan zijn zijde – dit toegepast onderzoek uitvoert in het kader van een VLAIO Baekeland mandaat.

Met een Baekeland-mandaat kan je als bedrijf een veelbelovende afstuderende wetenschapper aanwerven voor je R&D-team en nauw samenwerken met een ervaren universiteit. Dit geeft je bedrijf nieuwe inzichten en extra credibiliteit. Vaak zorgt de nauwe samenwerking met de kennisinstelling voor nieuwe opportuniteiten. Tevens kan de onderzoeker met het Baekeland-mandaat een buitenlandse nationaliteit hebben. Uiteraard is het diploma en het engagement met de kennisinstelling cruciaal voor het slagen van de Baekeland-aanvraag.

Subsidies voor opleidingen

Door de inzet op nieuwe ontwikkelingen is er nood aan het ontwikkelen van nieuwe competenties bij alle medewerkers. Naast technisch een sterke speler te zijn zet Trotec hard in op de Digitale transformatie. Met behulp van ondersteuning van subsidies voor opleidingen krijgt Trotec een duwtje in de rug om levenslang leren in de onderneming te faciliteren en zo een arbeidszekere toekomst te garanderen.

Europese subsidies

Trotec zit niet stil en heeft ook internationale ambities. Sinds 2015 heeft het Veurnse bedrijf ook een productie-eenheid in Albon (Frankrijk) geopend. Met behulp van Europese subsidies kan Trotec werken aan transnationaal projecten tussen België, Nederland en Frankrijk, met de intentie de realisaties omtrent het verwerken van voedselnevenstromen verder in Europa te verspreiden.

Crossroads

Het Europees programma CrossRoads Vlaanderen-Nederland steunt innovatieprojecten uitgevoerd door consortia van Vlaamse en Zuid-Nederlandse partners. Het programma subsidieert product- of procesinnovaties met een focus op duurzaam ondernemen, duurzame energie, industrie 4.0 en gezondheid. Samen met de Nederlandse MKB-partner GP Stainless, die gespecialiseerd is in RVS-machinebouw op maat voor o.a. de voedingsindustrie, krijgt Trotec een subsidie om oplossingen te ontwikkelen die toelaten om rijzende bijproducten (ongebakken deeg) te verzamelen bij industriële bakkerijen; een nevenstroom waarvan de verzameling en ophaling op heden heel uitdagend zijn.

Lees hier meer over dit goedgekeurd project in de eerste ronde van Crossroads: https://interregvlaned.eu/nieuws/rijzend-deeg-ophalen-zonder-morsen

LIFE

LIFE is een Europees subsidieprogramma, één van de oudste trouwens, dat organisaties ondersteunt in klimaat- en milieuprojecten. In dat kader heeft Trotec LIFE F3 opgezet, een ambitieus project waarmee ze moeilijk te verwerken voedingsproducten (zoals stroperige producten, noot-pit-schil bevattende producten, zwaar verteerbare producten,…) en complex verpakte voedingsproducten proberen te verwerken tot een kwaliteitsvolle basisgrondstof voor de diervoederindustrie. Konnekto ondersteunt Trotec bij het projectmanagement en het tijdig én kwalitatief voldoen aan alle administratieve verplichtingen vanuit het Life-programma.

Nog meer weten over het Life-programma? We hebben een infosessie georganiseerd over de subsidiekansen van dit instrument en daarbij enkele klantencases in de kijker gesteld: https://www.eaic.eu/lifewebinar2022.html

Samenwerking Konnekto?

Het omzetten van ideeën in gefunde projecten en het spotten van de juiste subsidiekanalen, dat is de passie van Konnekto. Konnekto is dan ook de trotse subsidiepartner van Trotec. Hoor via volgend filmpje hoe zaakvoerder Sigrid Pauwelyn de samenwerking met Konnekto ervaart:

Ook subsidies voor jouw innovatieve ideeën en groeitrajecten?

Benieuwd of je ook in aanmerking komt voor subsidies? 

Contacteer ons vrijblijvend en wij brengen de subsidiekansen in kaart. Wij hebben ondertussen meer dan 10 jaar ervaring in het begeleiden van organisaties bij subsidieverwerving. Dit zowel voor overheden, kennisinstellingen, bedrijven (startups, scale-ups en gevestigde waarden), non-profitorganisaties; zowel klein als groot.

Nog meer weten? Lees Trotecs ondernemersverhaal op de website van VLAIO: https://www.vlaio.be/nl/ondernemersverhalen/trotec-van-voormalige-levensmiddelen-naar-dierenvoeder