Ecologiepremie+
Met de Ecologiepremie+ kan er bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) steun aangevraagd worden voor investeringen die zijn beschreven in de limitatieve technologieënlijst (LTL). Deze is onderverdeeld in vijf overkoepelende thema’s:
- Koeling
- Transport
- Water
- Warmte/verwarming
- Diverse
Met de Ecologiepremie+ wil de Vlaamse overheid bedrijven stimuleren om hun processen ecologisch en klimaatvriendelijk te maken. De bedrijven moeten minstens vijf jaar na de ecologie-investeringen voldoen aan de regelgeving van het Vlaams Gewest.
Wat is de Ecologiepremie+?
De Ecologiepremie+ biedt financiële steun aan ondernemingen zodat het productieproces duurzaam, klimaatvriendelijk, circulair en energiezuinig kan verlopen. Deze steun is heel specifiek, aangezien het een voorwaarde is dat de investeringen op de limitatieve technologieënlijst staan. Deze lijst wordt regelmatig herzien, en vermeldt de technologieën die in aanmerking komen voor steun, samen met het steunpercentage.
Ondernemingen die milieuvriendelijke of duurzame investeringen willen uitvoeren die niet op deze lijst staan, kunnen mogelijk een aanvraag indienen via de GREEN– of STRES-steunmaatregel.
Voor wie is de Ecologiepremie+ geschikt?
Deze maatregel biedt steun aan zowel kmo’s als grote ondernemingen, die willen investeren in het duurzaam verlopen van hun processen.
Er zijn ook enkele voorwaarden waaraan de investering moet voldoen:
- De technologie waarin geïnvesteerd wordt moet in de LTL staan;
- De investeringen zijn niet wettelijk verplicht;
- De investeringen zijn nog niet gestart.
Welke subsidiebedrag?
De subsidie hangt af van verschillende factoren:
- de grootte van de aanvragende onderneming;
- De eco-klasse waartoe de technologie waarin geïnvesteerd wordt, behoort;
- Het type investering, dat vermeld staat op de LTL.
Het steunpercentage ligt tussen 2,25% en 55%.
De maximale steun van de Ecologiepremie+ bedraagt € 1 miljoen voor een periode van drie jaar.
Wanneer de Ecologiepremie+ indienen en looptijd?
De Ecologiepremie+ kan doorlopend worden aangevraagd maar het project mag nog niet gestart zijn. De toekenning van de aanvraag duurt gemiddeld twee maanden en de beslissing wordt via de e-loket ondernemers toegestuurd.
Het project moet binnen twaalf maand na goedkeuring starten, en moet binnen drie jaar na toekenning uitgevoerd zijn.
Wt kan Konnekto betekenen voor jouw bedrijf?
Konnekto matcht de duurzaamheidsplannen aan de juiste subsidiekanalen en ondersteunt jouw bedrijf van de aanvraag tot de afronding.