Vlaamse ondernemers laten tal van subsidies onbenut

Vlaamse ondernemers laten tal van subsidies onbenut

Volgens Konnekto, gespecialiseerd in subsidieadvies, werken tal van ambitieuze ondernemers en innovatieve bedrijven in Vlaanderen nog te veel onder de radar. “Ze hebben geen idee welke opportuniteiten er bestaan die hen kunnen ondersteunen”, zegt Ruth DeVreese van het Aalsterse bedrijf. “Denk maar aan het meedoen aan (Europese) awards, het ontwikkelen van waardevolle partnerships, het inwinnen van externe expertise om de groei te boosten, ondersteund door funding. Te vaak vallen ze na de investering en/of de ontwikkeling uit de lucht dat er steun voor hun plannen beschikbaar was.”

Groeien door innovatie en transformatie is een voortdurende uitdaging met veel kansen en evenveel risico’s die je best door samenwerking zo veel mogelijk probeert te beheersen. Subsidies geven ondernemers net dat duwtje om hun organisatie naar een volgend niveau te tillen. De meeste Vlaamse ondernemers hebben interessante ideeën of plannen maar zetten de stap niet omdat de dagdagelijkse operationele zaken te veel tijd opslorpen. En omdat nu eenmaal een positieve cashflow van de gangbare bedrijfsactiviteiten van belang is voor de organisatie, verdwijnt de aandacht snel om een stap voor te zijn op de concurrenten.

Europese opportuniteiten

Zo laten heel veel Vlaamse bedrijven tal van Europese opportuniteiten onderbenut. Italiaanse en Spaanse KMO’s zijn daarentegen absolute koplopers als het gaat om funding voor innovatieve KMO’s. Konnekto is ervan overtuigd dat door het aanbieden van gespecialiseerde ondersteuning ook Vlaamse bedrijven veel meer beroep kunnen doen op dat extra duwtje in de rug en ook heel wat kunnen leren uit de projecten die gefund worden door Europa.

Steunmaatregelen in Vlaanderen

Daarbij zijn er in Vlaanderen zelf ook heel wat interessante steunmaatregelen om een nieuwe innovatie te ontwikkelen, om je personeelsbeleid professioneel aan te pakken, om een strategische medewerker aan te werven, om duurzaam woon-werkverkeer te stimuleren,… De subsidies van de Vlaamse overheid komen daaraan tegemoet met een toegankelijke en bedrijfsgerichte aanpak.

Konnekto organiseerde samen met het Agentschap Innoveren en Ondernemen op dinsdag 19 maart een infosessie over subsidies met praktijkvoorbeelden. De schepen van Economie Katrien Beulens van de stad Aalst onderstreepte graag het belang van innovatie voor ondernemers in haar welkomstwoord.

Bron: http://www.madeinoostvlaanderen.be/nieuws/vlaamse-ondernemers-laten-tal-van-subsidies-onbenut/