Technology Readiness Levels (TRL): waar staat jouw project?

Technology Readiness Levels (TRL): waar staat jouw project?

Technology Readiness Levels (TRL): waar staat jouw project?

Wist je dat voor een aantal subsidies de Technology Readiness Levels van belang zijn? De status van je innovatieve ontwikkeling bepaalt namelijk voor welk subsidieproject je in aanmerking komt.

Het traject van een innovatie

Elke innovatie (product, proces of dienst) doorloopt een traject van research/ontwikkeling tot marktintroductie. Daarbij is mogelijk dat, na de 1e ontwikkeling, nood is om een meer grootschalige pilootinstallatie op te zetten en/of het uitvoeren van een relatief uitgebreid testprogramma (eventueel met test users) vooraleer dat de commerciële uitrol effectief kan worden opgestart. Om deze specifieke niveaus van een innovatietraject aan te duiden kunnen Technology Readiness Levels (TRL) worden gebruikt. De Technology Readiness Levels geven de mate van ontwikkeling van een technologie aan, waarbij TRL 1 staat voor technologie aan het begin van de ontwikkeling en TRL 9 voor technologie die technisch en commercieel gereed is.

Overzicht Technology Readiness Levels

Technology Readiness Level

TRL van belang voor bepalen steunkanaal

Een typisch ontwikkelingsproject van VLAIO ondersteunt de commerciële uitrol niet, maar dit kan wel via een SME Instrument project. Of via de KMO-groeisubsidie kan je een commerciële speler (zowel aanwerving en/of externe dienstverleners) inschakelen voor je nieuwe ontwikkeling.

Bondig overzicht van de courante steunkanalen voor je innovaties

  • Ontwikkelingsproject VLAIO: TRL 4-7
  • SME Instrument EIC Accelerator: TRL 5-8
  • KMO-Groeisubsidie VLAIO: TRL 8-9
  • Uiteraard bestaan er naast dit overzicht nog tal van thematische oproepen

Subsidieroadmap

Konnekto is expert in het voorbereiden van kwalitatieve aanvragen, en nemen de status van je ontwikkeling eerst onder de loep om te bepalen welk steunkanaal wanneer in aanmerking komt.

Bij Konnekto kan je terecht voor de volledige subsidieroadmap van je onderneming. Naast innovaties zijn we namelijk ook expert in HR-subsidies (zoals opleidingen, HR-beleid), bepaalde premies voor personeel, duurzaamheidsacties, … Aangezien wij werken met een succesfee kan je er op rekenen dat wij de beste keuzes maken voor je organisatie.