Klant in de kijker: EXIE – Ecologisch bouwen met kalkhennep

Klant in de kijker: EXIE – Ecologisch bouwen met kalkhennep

Klant in de kijker: EXIE – Ecologisch bouwen met kalkhennep

Het team van Konnekto was onder de indruk van het verhaal van Mathieu Hendrickx tijdens een Breakfast Club van VOKA. Mathieu inspireerde het publiek hoe hij zich getransformeerd heeft van boer aan het roer van een gemengd bedrijf met melkvee en akkerbouw tot een ontwikkelaar, producent en aanbieder van ecologische isolatiematerialen (EXIE en Hemp in a Box). Eind 2014 deed hij de koeien weg en in 2015 startte hij met het verbouwen van hennep. Hij verscheen meermaals in de pers met zijn ‘wietplantage’ in Herzele. Maar hij blijft vandaag zeker niet lokaal. Het is zijn droom de methodiek van teelt en verwerking tot isolatiemateriaal wereldwijd uit te rollen, wat ondertussen reeds intellectueel beschermd is. 

Subsidies als motor voor groei

Subsidies voor innovatie

Het verhaal van Mathieu deed bij het team van Konnekto meteen een belletje rinkelen. Het bedrijf is groeiende en met heel wat innovaties bezig waar steun voor mogelijk is. Mathieu botste op het gebrek aan financiële middelen en tijd om de ontwikkeling grondig uit te werken. Via een VLAIO Ontwikkelingsproject kan het bedrijf nu beroep doen op zowel extra mankracht als voldoende materiaal om een kwalitatieve methodiek te ontwikkelen voor de verwerking van ecologisch isolatiemateriaal. Tevens zijn de ideeën zo gegoten in een concreet plan van aanpak waarbij de taken en verwachtingen voor alle partijen helder zijn.

Subsidies voor inschakelen strategische expertise

Daarnaast heeft het team van Mathieu heel wat internationale groeiambities. Om dat te kunnen realiseren kan het bedrijf gebruik maken van de KMO groeisubsidie, dit zowel voor wat betreft een aanwerving om de producten naar de bouwhandel te brengen als een strategische externe dienstverlener die het betreden van de buitenlandse markten grondig in kaart brengt. Hierdoor gaat het bedrijf professioneel de buitenlandse markt op en verliest het geen kostbare tijd en middelen aan verkeerde keuzes. 

Subsidies voor internationalisering

Tot slot is Mathieu echt het gezicht van het bedrijf. Hij is enorm gepassioneerd en wordt zo vaak gevraagd te spreken op buitenlandse events. Daarvoor kan het bedrijf beroep doen op ondersteuning van Flanders Investment & Trade: prospectiereis buiten de EU en het aanmaken van de internationale communicatie.

Er wacht Exie nog een mooie toekomst. Zeker de Green Deal oproepen die eraan komen zullen nieuwe opportuniteiten vormen om sneller te groeien. Weet dat er bij de productie van hennep meer CO2 wordt opgenomen dan uitgestoten waarbij de materialen achteraf volledig recycleerbaar zijn. Groener als dit, wordt het niet.

Samenwerking Konnekto

Het omzetten van ideeën in gefunde projecten en het spotten van de juiste subsidiekanalen, dat is de passie van Konnekto. Konnekto is dan ook de trotse subsidiepartner van Mathieu Hendrickx. Hoor via volgend filmpje zelf hoe hij de samenwerking ervaart:

Ook subsidies voor jouw projecten?

Benieuwd of je ook in aanmerking komt voor subsidies? Contacteer ons vrijblijvend en wij brengen de subsidiekansen in kaart. Wij hebben ondertussen meer dan 10 jaar ervaring in het begeleiden van organisaties bij subsidieverwerving. Dit zowel voor overheden, kennisinstellingen, bedrijven (startups, scale-ups en gevestigde waarden), non-profitorganisaties; zowel klein als groot.