Subsidies om te internationaliseren en de Brexit-impact tegen te gaan

Subsidies om te internationaliseren en de Brexit-impact tegen te gaan

Subsidies om te internationaliseren en de Brexit-impact tegen te gaan

Veel ondernemers hebben de ambitie om vroeg of laat internationaal te gaan. Vlaanderen is namelijk heel klein als afzetmarkt als je stevige ambities hebt. Wellicht wil jij met je bedrijf ook internationaliseren, want anders zou je niet op zoek gaan naar subsidies. We maken je graag wegwijs in een aantal courante subsidiekansen om over de grenzen te gaan. Tevens organiseren wij regelmatig sessies om je te ondersteunen succesvol zaken te doen in Frankrijk.

Waarom subsidies om te internationaliseren?

Internationaliseren vraagt tijd, een stevig plan, de nodige financiering en is eerlijk gezegd best uitdagend gezien de mogelijke risico’s en barrières. Kortom, internationaliseren doe je niet in 1-2-3. Zélfs niet als je naar een buurland wil uitbreiden, want andere gewoonten, culturele verschillen, voldoen aan de lokale wetgeving, een vreemde taal met andere nuances, personeelsvoorwaarden, … kunnen al snel belangrijke hindernissen worden als je hierop onvoldoende voorbereid bent.  
 
Gelukkig zijn er heel wat subsidiemogelijkheden die je als ondernemer de financiële steun geven –en laat ons eerlijk zijn– vaak hét duwtje in de rug, om toch de stap te durven zetten naar het buitenland. Daarnaast ondervinden tal van ondernemingen die reeds zaken doen met de UK hinder van de Brexit, waarvoor Vlaanderen heel wat steun voorziet om dit te verhelpen.

Hieronder enkele belangrijke subsidies die je op weg kunnen helpen om te internationaliseren: 

Kmo groeisubsidie 

Wil je duurzaam groeien door export (nieuwe martken), maar heb je hiervoor niet de kennis in huis? Met de kmo groeisubsidie kan je advies van een externe expert (of twee) inwinnen en/of een strategische medewerker aanwerven die de juiste kennis heeft om je internationaal groeitraject te realiseren. De steun kan oplopen tot wel € 50.000 indien je jouw onderneming zowel met externe als interne expertise versterkt. 

De volgende calls staan open om een VLAIO kmo-groeisubsidie in te dienen:

 • maart, april, mei 2023
 • augustus en september 2023
 • december 2023 en januari 2024

Wel opgepast, je kan pas starten met je groeitraject in de maand volgend op de indiening van je dossier. Werf je dus een strategisch profiel aan en die start in mei, dan dient je dossier bij VLAIO binnen te zijn in april (maart mag uiteraard ook).

Subsidies van Flanders Investment & Trade

Flanders Investment & Trade (FIT) geeft financiële steun aan bedrijven die stappen zetten in nieuwe buitenlandse markten. Denk je er bijvoorbeeld aan om een prospectiereis te organiseren ter verkenning en om ter plaatse contact te leggen? Of overweeg je een prospectiekantoor buiten de EU te openen? In deze gevallen kan je tot 75% subsidie verkrijgen wanneer je nog geen 4 FIT-subsidies hebt verkregen.  

Misschien wil je deelnemen aan een internationale beurs of een niche-event in het buitenland om je producten en/of diensten in de nieuwe afzetregio bekend te maken? Hiervoor kan de steun oplopen tot respectievelijk € 7.500 en € 3.500 (+ reiskosten) per beurs of niche-event. Een nieuwe markt vraagt vaak ook de vertaling van de bedrijfscontent, en ook voor zulke projecten kan jouw onderneming van maximaal € 4.500 steun genieten.  

Heb je nog nooit steun van FIT ontvangen en start je met exporteren? Dan is het FIT Starterspakket Internationalisering een interessante maatregel. Dit omhelst een pakket van 9.000 EUR. De oproep staat momenteel open tot 21 maart en wordt in het najaar opnieuw gelanceerd.

BREXIT subsidies

Mogelijk heb je als onderneming geleden onder de Brexit en moet je je heroriënteren en nieuwe exportlanden verkennen om de Brexit-impact te counteren. Zowel je eigen personeel als één of meerdere externe dienstverleners kunnen binnen met behulp van Brexit subsidies onderzoeken hoe het verloren UK-marktaandeel te compenseren.

Tevens kan je bepaalde kosten inbrengen om je verloren marktaandeel tegen te gaan: denk bijvoorbeeld aan beursdeelname, digitale marketing, ondersteuning bij de extra douane- en transportkosten, enz.

Opgelet: jouw onderneming moet reeds zaken doen met het Verenigd Koninkrijk van voor de Brexit en deze handelsrelatie moet aangetoond kunnen worden. We lijsten hierna de 2 courante maatregelen op: Bijzondere Crisissteun Internationaliseren van FIT en het Brexit Adjustment Reserve Fonds van VLAIO.

Bijzondere Crisissteun Internationaliseren: Brexit

FIT heeft een nieuwe oproep gelanceerd voor Vlaamse exporteurs die hinder ondervinden van de BREXIT 🇬🇧🇪🇺🇧🇪. De steunmaatregel – die 90% van de aanvaarde kosten dekt – helpt Vlaamse ondernemingen die verder willen inzetten op de Britse markt en/of nieuwe markten wensen te prospecteren als alternatief of aanvulling voor de Britse markt. Voorbeelden van kosten die worden aanvaard:

 • Personeelskosten van eigen werknemers voor werkzaamheden op bedrijfsactiviteiten die toe te wijzen zijn aan BREXIT
 • Reis en verblijfkosten in het kader van prospectiereizen
 • Beurs- en eventkosten
 • Certificatiekosten
 • Externe consultancykosten
 • Douanekosten
 • Kosten voor internationale bedrijfscommunicatie (sociale media, website, …)

Een dossier indienen kan via calls die regelmatig worden opengesteld in 2023.

De subsidie bedraagt 10.000 EUR tot 50.000 EUR, afhankelijk van de grootte van je bedrijf en de opzet van je project.

Europese subsidies om te internationaliseren

Ook binnen het Horizon Europe Programma van Europa zijn er tal van subsidies voor ondernemingen, groot en klein, om hun ambitieuze plannen te steunen. Konnekto start hier altijd met een EU Grant Audit om te bekijken welke subsidiekansen er bestaan voor jouw plannen.

Samenwerking met Konnekto

Zoals je ziet zijn er tal van mogelijkheden voor de ondernemer met ambitieuze internationaliseringsplannen.  

Wil je meer info? We bekijken graag helemaal vrijblijvend voor welke subsidies jouw onderneming in aanmerking komt. Contacteer ons gerust.

Infosessie ‘Succesvol Zaken doen in Frankrijk’

Regelmatig organiseren wij – Konnekto, Dewaflex en Flanders Investment & Trade – een gratis ontbijtsessie ‘Zaken doen in Frankrijk. Dit is een zeer praktijkgericht event waarbij we aan de hand van voorbeelden van andere ondernemingen aan de slag gaan hoe je de Franse markt succesvol kan betreden. De volgende topics komen onder andere aan bod:

 • Waar liggen economische kansen en mogelijkheden in Frankrijk
 • Fiscale en juridische aandachtspunten als je in Frankrijk gaat ondernemen
 • Het belang en de opbouw van een Franse marktstrategie
 • Aan de slag met het bouwen van een klantrelatie
 • De Franse werkwijze, hoe succesvol gebruik te maken van cultuurverschillen
 • De opbouw van een Frans sales team of distributienetwerk
 • De mogelijkheden van financiële ondersteuning bij de internationaliseringsplannen

Laat gerust weten indien je voor een volgende sessie wenst uitgenodigd te worden.