Wat kan business coaching voor jouw bedrijf betekenen?

Wat kan business coaching voor jouw bedrijf betekenen?

Wat kan business coaching voor jouw bedrijf betekenen?

Bestaat er een éénvoudig antwoord op de vraag waarom bedrijfsleiders/eigenaars niet altijd slagen? Wij denken van niet. Kunnen we ervan uit gaan dat de omgevingsfactoren uitdagender zijn geworden de afgelopen jaren? Waarschijnlijk wel. Zou men kunnen stellen dat de zogenaamde ’soft skills’ steeds belangrijker worden om een organisatie te leiden? Dat zou kunnen. Dus, hoe kan business coaching hierbij helpen?

Wie heeft nood aan business coaching?

Elke bedrijfsleider/eigenaar van een bedrijf realiseert zich vroeg of laat dat de skills om de job uit te voeren tot dan toe, niet genoeg zijn om het bedrijf ook in de toekomst succesvol te leiden. En al zeker niet wanneer het bedrijf staat voor groei, innovatie of internationalisering. Zij dienen nl. hun bedrijf te transformeren naar de nieuwe operationele omgeving.

Deze transformatie of opschaling van een bedrijf vergt professionele management skills. Waaronder people management & team development, doorgedreven financiële skills en cash flow planning, en het vermogen om een effectief operating model te implementeren. Vaak zijn deze skills (nog) niet aanwezig bij de bedrijfsleider/eigenaar. Hiervoor hebben zij hulp nodig. Echter, deze bedrijven kunnen zich vaak geen full-time general of interim manager permitteren.

Het inzetten van externe consultants is vaak ook te hoog gegrepen. Dit is waar business coaching een significante rol kan spelen om deze bedrijven te helpen in hun strategische  transformatie. Maw, business coaching kan een onderdeel worden van een framework om de nodige skills, kennis en ervaring binnen te halen en direct toe te passen in de dagdagelijkse realiteit.

Wat is business coaching?

Het is een proces waarbij een business coach begeleiding en ondersteuning biedt aan de bedrijfsleider/eigenaar van kleine tot middelgrote ondernemingen. Met als doel om de winst en verkoop te laten groeien. Het helpt hen ook sterker te maken in hun capaciteiten als people & team ontwikkeling. Om efficiëntere business modellen uit te werken, financiën te verbeteren en hun marketing skills omhoog te krikken.

Om van succesvolle business coaching te spreken, dient er een hoog niveau van vertrouwen, openheid en wederzijds begrip te bestaan tussen bedrijfsleider/eigenaar en coach. Niet enkel in termen van de gebruikte methodes of technieken, maar ook wat betreft de aanpak van de bedrijfsfilosofie. Naast ervaring en business acumen van de business coach, dient hij/zij een gestructureerd business framework en methodologie mee te brengen. Dat kan helpen om een KMO te transformeren waarbij de eigenaar kan bijleren tijdens de duur van de coaching relatie.


Wat is het verschil tussen een coach en een consultant?

Heel wat bedrijfsleiders zien niet het verschil tussen een business coach en een consultant. Dit betekent vaak dat ze niet weten welke van de twee profielen geschikt is voor hun bedrijf.

Een business coach

 • leveraget jouw sterktes om het potentieel uit jou halen,
 • ondersteunt je in het ontwikkelen van een visie en richting voor jouw bedrijf,
 • helpt je in het overbruggen van jouw limieten of angsten om te vernieuwen,
 • helpt je om open te staan voor andere opties en oplossingen voor bestaande issues,
 • begeleidt je in het uitvoeren van jouw actieplan, maar zal jou ook wijzen op jouw verantwoordelijkheid.

Een business consultant daarentegen

 • is een expert met een diepgaande kennis en skillset in een specifiek domein,
 • ontwikkelt een business model gebaseerd op succesvolle ervaringen,
 • leert jou skills die je nog niet bezit,
 • licht jouw bedrijf door en maakt een analyse om issues aan te pakken,
 • geeft je een framework om te transformeren,
 • heeft het meest toegevoegde waarde wanneer het bedrijf de middelen en capaciteit heeft om de voorgestelde aanbevelingen uit te voeren.

Wie heeft nood aan Business Coaching?

Business coaching is noodzakelijk voor elke bedrijfsleider/eigenaar van een bedrijf die wil groeien. Of zijn/haar bedrijf wil opschalen of geconfronteerd wordt met markt disrupties. Op zo’n moment heeft een bedrijfsleider/eigenaar nood aan een direct en te vertrouwen klankbord. Om te brainstormen over ideeën die een transformatie van het bedrijf vergen, innovaties te initiëren en/of om begeleiding te krijgen hierbij.

Bij ondernemerschap, hoe rewarding dit ook mag zijn, blijft steeds de stress voor de eigenaar om alle beslissingen eigenhandig te nemen. Een business coach kan een eigenaar uit zijn/haar comfort zone halen en hem/haar stretchen om nog betere resultaten te behalen.

Bedrijven die nood hebben aan een kritische blik of gepersonaliseerd advies, of bedrijven die moeite hebben om nieuwe ideeën te implementeren, kunnen voordeel halen om met een business coach te werken. Een onbevooroordeelde doorlichting van een business coach op de bestaande performantie van een bedrijf en de skills en acties van een bedijfsleider/eigenaar kunnen heel wat toegevoegde waarde brengen.

Wat kan business coaching betekenen voor een KMO?

De uitdaging bij de meeste KMO’s is vaak het gebrek aan mensen en middelen om een transformatie in gang te zetten. Een ‘hybride’ coach, iets tussen een business coach en een consultant kan wonderen verrichten voor elke KMO.

Dit betekent dat een professionele coach met een gestructureerd framework om klanten te ondersteunen met de co-creatie van oplossingen, een hoger graad van succes kent in een transformatie proces. De coach brengt hierbij een combinatie van klaarheid, verantwoordelijkheid en ondersteuning voor de eigenaars binnen.

Wat kan Konnekto voor jou betekenen?

Wij luisteren naar jouw verhaal en zoeken een gepaste business coach voor de uitdagingen waar jij voor staat. Neem contact met ons en wij doen het nodige.

Bekijk ook wat wij nog voor jou kunnen betekenen op vlak van Talent Management.