Subsidie-oproep FutureFoodS
Ons voedselsysteem wordt geconfronteerd met grote uitdagingen, zoals klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, bodemdegradatie, afvalbergen, voedselverspilling, watertekort, sociale ongelijkheid en politieke spanningen. Om onze voedselproductie en -consumptie te transformeren naar een duurzaam en veerkrachtig systeem werd het Europese partnerschap FutureFoodS tot leven geroepen. Het brengt onderzoeksinstellingen, bedrijven, ngo’s en beleidsmakers samen om innovatieve antwoorden te ontwikkelen voor al deze uitdagingen.
Wil jij meebouwen aan het voedselsysteem van de toekomst?
Een breed scala aan belanghebbenden heeft zich aangesloten om tegen 2050 en daarna een duurzaam, onderling verbonden en geterritorialiseerd Europees voedselsysteem op te bouwen. FutureFoodS omvat 86 partners uit 29 landen, waaronder nationale en regionale autoriteiten, financieringsinstanties, universiteiten en onderzoeksinstituten. Het partnership voorziet onder meer een samenwerking van subsidie-agentschappen om samen jaarlijkse oproepen tot projectvoorstellen te organiseren. De Europese Commissie voorziet daarbij een top-up om meer projecten te kunnen goedkeuren.
Op 6 november 2024 werd door FutureFoodS de eerste internationale oproep voor onderzoeks- en innovatievoorstellen gelanceerd, met een totaalbudget van 39 miljoen euro.
Hiervan stelt VLAIO 2,75 miljoen euro ter beschikking voor Vlaamse organisaties, met een plafond van € 500.000 per project.
Welke thema’s schuift FutureFoodS naar voren binnen de 1e oproep?
De oproep focust zich op 3 specifieke thema’s:
- De weg naar duurzame en veerkrachtige voedselsystemen. Men gaat op zoek naar innovatieve benaderingen (zoals bedrijfsmodellen, digitale technologieën en samenwerkingsverbanden) om voedselketens te optimaliseren, voedselverspilling te verminderen en systemen weerbaarder te maken tegen schokken.
- Nieuwe voeding: innovaties in het ontwerpen, verwerken en aanvoeren van voedsel gebaseerd op vraag- en aanbod. Gericht op de ontwikkeling van duurzame, gezonde alternatieven zoals plantaardige voedingsmiddelen, alternatieve eiwitten, valorisatie van bijproducten en het (her)introduceren van vergeten of regionale voedingsmiddelen.
- Duurzame voedselkeuzes mogelijk maken via omgeving en dieetveranderingen. Gericht op het ontwerpen en implementeren van innovatie beleidsmaatregelen, fysieke en digitale ‘voedselomgevingen’, en AI technologie om consumenten te stimuleren in het maken van duurzame keuzes.
Voor wie is deze oproep van FutureFoodS?
Deze oproep biedt Vlaamse ondernemingen (kmo’s en grote ondernemingen) een unieke kans om een actieve rol te spelen in de transformatie van onze voedselproductie en -consumptie. Innovatieve bedrijven in sectoren zoals voedselverwerking, verpakking, logistiek, detailhandel en afvalbeheer zijn uitstekend gepositioneerd om hieraan bij te dragen.
FutureFoodS behelst alle “post-harvest” (na de oogst) processen in de voedselketen. De primaire sector (landbouw, visserij, aquacutuur, …) valt dus buiten het domein van FutureFoodS, net als ziekten die verband houden met voeding en levensstijl. Hiervoor wordt verwezen naar andere Horizon Europe partnerschappen.
Internationale samenwerking is nodig voor FutureFoodS
Om deel te kunnen nemen, moet er echter een internationaal consortium gevormd worden met minstens 3 partners uit 3 verschillende EU-lidstaten. Ideaal gezien gaat het om een interdisciplinaire samenwerking met verschillende complementaire actoren uit het voedselsysteem.
Het moet gaan om een evenwichtige samenwerking, waarbij 1 land niet meer dan 60% van het werk uitvoert. Projecten die ingediend worden bij VLAIO in de context van een erkend internationaal samenwerkingsverband, kunnen tot 20% meer steun verkrijgen.
Het maximale steunpercentage wordt evenwel beperkt tot 60% voor ontwikkelingsprojecten, en 70% voor onderzoeksprojecten.
Hoe deelnemen aan de oproep van FutureFoodS?
De oproep verloopt in 2 fasen. Zogenaamde “pre-proposals” moeten ingediend worden voor 15 januari, waarna er een evaluatieperiode van een 4-tal maanden volgt.
Bij een positieve evaluatie wordt het internationale consortium verwacht een volledig voorstel in te dienen tegen 9 juli. Projecten zouden dan van start kunnen gaan tussen 1 november 2025 en 31 maart 2026.
Hoe kan Konnekto je helpen bij de oproep van FutureFoodS?
Konnekto kan je helpen bij het schrijven van een sterk subsidiedossier en zo je slaagkansen maximaliseren. Desgewenst kunnen we je ook met de juiste partners in contact brengen om een internationaal samenwerkingsverhaal uit te bouwen.
Benieuwd of je in aanmerking komt voor de FutureFoodS oproep? We kijken dit graag vrijblijvend voor je na.